Virtuele kruiswegstatie

De plannen voor een Kruiswegstatie door Amsterdam konden niet doorgaan vanwege de lockdown, gelukkig kon een virtuele kruiswegstatie wel. Met mensen uit Nederland en andere landen liepen we op deze Goede Vrijdag gezamenlijk virtueel langs de staties. We baden voor de aarde en de mensen die het meest lijden onder de klimaatverandering.

Onderstaand de tekst die bij de derde foto hoort:

Jezus wordt ter dood veroordeeld/Jezus neemt het kruis op zijn schouders

“Neemt gij Hem dan en kruisigt Hem, want ik vind geen schuld in Hem.”
Johannes 19 – Willibrord Bijbel

Jezus wordt veroordeeld; de machten van deze wereld wilden hem stil krijgen. Zijn subversieve woorden werden niet gewaardeerd. Zijn uitdaging van de status quo. Hoe moeilijk is het om wat afwijkt op waarde te schatten en te durven loslaten wat we kennen. Hoe moeilijk om een andere weg in te slaan, zelfs als we ergens diep van binnen weten dat onze eigen weg dood loopt. We worstelen om het bekende los te laten, ons comfort, macht of privileges. Makkelijker om die andere stem het zwijgen op te leggen.

“Toen leverde hij Hem aan hen uit om de kruisdood te ondergaan, en zij namen Hem over. Zelf zijn kruis dragend trok Jezus de stad uit naar wat de Schedelplaats heet, in het Hebreeuws Golgota.”
Johannes 19 – Willibrord Bijbel

Dan neemt Jezus het kruis op. Een stuk hout. Jezus, die vaak hout droeg, zijn leven lang omringd door hout, ermee werkte. Dit hout kwam van een boom. Een boom die gekapt is. Wat voor boom was het? Hoe lang had het gegroeid, zonlicht, water en CO2 tot zich genomen om zuurstof en voedingsstoffen terug te geven, schaduw gegeven en in woningen voor talloze wezentjes voorzien, een diverse gemeenschap vormend met andere bomen, planten, insecten, vogels en paddestoelen/sporen? Hoeveel bomen zijn er sinds die boom gekapt, geofferd voor onze altijd groeiende behoeften en onze hebzucht? En welk leed kwam daaruit voort?