Begrafenisstoet door de Amsterdamse grachten

Dit is de eerste actie waar CCA bij was betrokken. Extinction Rebellion organiseerde een begrafenisstoet door de grachten, omdat Amsterdam onder water zal verdwijnen. Ze organiseerden het vandaag, omdat de stad Amsterdam deze week hopelijk de klimaatnoodtoestand uit zou roepen. (Edit: dit is ook daadwerkelijk gebeurd.)
De doodskist stond op een boot en werd begeleid door mensen in blauwe gewaden die ernaast zaten. De boot voer onder 7 bruggen door. Op ieder van die bruggen stonden mensen die een spandoek neer lieten op het moment dat de boot er onderdoor voer. In stilte. Het was indrukwekkend. Wij stonden met z’n vieren op één van de bruggen met een spandoek ‘Red de schepping’. In totaal deden er zo’n 200 mensen mee met de actie.

Red de schepping

Op de boot speelde iemand trompet. Die hoorde je al van heel ver. Toen de boot onder onze brug door was gegaan, hebben hebben we met ons vieren het Onze Vader gebeden, terwijl we het spandoek vast hadden. Een gebed dat we allemaal kennen, hoe verschillend onze kerken ook zijn. We waren met een Anglicaan, iemand uit een oosters orthodoxe kerk, een Duitse Lutheraan en een PKNer. Dat was in zijn eenvoud een bijzonder moment.