Biddag voor Gewas en Biodiversiteit

Biddag voor het gewas: woensdag 13 maart 2024, 17:30 uur bij de Veevoederfabriek @ Station Barneveld Centrum, de Rabobank en de supermarkt.

Wij komen in het midden van Nederland samen om te bidden voor de gewassen die ons voeden en voor het behoud van de biodiversiteit waarmee we gezegend zijn.

Wij bidden ook voor gewas en biodiversiteit in de Amazone. Net als in Nederland wordt ook daar de biodiversiteit bedreigd door onze agro industrie & onze consumptie. Wij bidden de Zaaier van Leven om ons wegen te tonen zodat onze kinds kinderen en hun kinderen de aarde ook nog met een grote diversiteit aan levensvormen kunnen delen.

“Wij die met eigen ogen de aarde zien verscheurd,
maar blind en onmeedogend ontkennen wat gebeurt”

Nederland is na China de tweede importeur van soja. In Brazilië valt het regenwoud ten prooi aan de soja teelt. De soja wordt vooral gebruikt in onze intensieve (pluim)veehouderij om jaarlijks 640.000.000 dieren te mesten, te melken en te slachten. De eieren, de melk en het vlees worden voor een groot deel geëxporteerd. De soja wordt mest en al die mest teistert de natuur met een overmaat aan stikstof waardoor ook hier vele plantensoorten verdwijnen.

“Wij die nog mogen leven van hoop en vrees vervuld,
aan machten prijsgegeven, aan meer dan eigen schuld”

De houthakker, de dagloner die de sojavelden bewerkt, de zeelieden die ons de soja brengen, de bankbedienden die leningen verstrekken, het personeel van de veevoederfabriek, de boer, de medewerkers in de supermarkt, net als iedereen proberen zij in hun levensonderhoud te voorzien. Als consumenten letten we vooral op prijs en smaak. De eigenaren en aandeelhouders (velen van ons via onze pensioenfondsen) van de zaagmachines en houtverwerkers, sojavelden, schepen, banken, veevoeder fabrieken en supermarkten sturen bovenal op winst. Allen zijn wij prijsgegeven aan machten die onheil brengen voor de huidige en toekomstige generaties mensen en medeschepselen. Waarbij onze schuld & verantwoording oplopen naarmate het voordeel dat we verkrijgen uit deze dynamiek groter is.

O Dios, que florezca tu justicia, …

Om ons bewust te worden van de prijs van deze dynamiek stellen we reeds uitgestorven of uit Nederland en grote delen van de Amazone verdwenen soorten present door afbeeldingen met hun namen op te hangen en te bidden om vergeving.

We noemen ook soorten die dreigen uit te sterven. We bidden om ommekeer op deze heilloze weg. We putten hoop uit de grote veerkracht die de natuur heeft als wij haar weer kansen geven.

We bidden om inzicht & liefde om ons dagelijks werk tot zegen en onze consumptie heilvoller te maken en om moed & inspiratie om de machten en krachten die ons binden te breken.

De afstand tussen de drie staties – de veevoederfabriek op station Barneveld Centraal, de Rabobank, de Albert Heijn en het slotgebed terug bij station Barneveld Centraal is 1,5 km. Bij de staties is er naast stilte ook ruimte voor uitwisseling, gebed, een lied, reflectie. Tussen de staties gaan we in stilte.

Deze biddag voor gewas en biodiversiteit is volop in wording. Dus kijk af en toe eens op de site van CCA voor nieuwe info.

Er is ook een biddag Signal groepje waar je met deze link lid van kunt worden:

https://signal.group/#CjQKICmfNhxDWjmt89Bb2Y23m7JCbXPvYuKFZZIuMuHSPvxyEhBHgXv4m5nbdnHmnDZnKKnV

Heb je ideeën, laat het weten in het Signal groepje of per mail aan dankdagvoorhetgewas@gmail.com of gebruik het formulier onderaan deze pagina.

Hopelijk tot ziens op 13 maart.

“Dat wij toch niet vergeten waartoe wij zijn gemaakt,
dat diep in ons geweten opnieuw het licht ontwaakt,
dat in ons wordt herschapen de geest die overleeft,
dat onze lieve aarde nog kans op redding heeft.”

Download hier een postertje dat je kunt printen en in je kerk of biologische buurtwinkel of waar dan ook op kunt hangen.

Download hier het postertje om te delen op de socials.

Wil je meer informatie? Beluister onderstaande podcast of bekijk de video:

Op de site van de Vrije Protestantse Radio Omroep is deze tweedelige documentaire te zien over De Voedsel B.V. Nederland: https://www.youtube.com/watch?v=Yx0wgIDgjeM

Zijn wij werkelijk geroepen om zo met alle andere soorten dieren en planten samen te leven?
Is dit een heilvolle weg?
Of zijn we geroepen op zoek te gaan naar een voor àlle door God geschapen levensvormen heilvoller & vreugdevoller Weg?

    Je kunt dit formulier gebruiken om ideeën voor de biddag in te sturen