A12 Blokkade 11 maart

Honderden actievoerders op de A12. Er zijn twee spandoeken leesbaar. Op eentje staat "Fossiele subsidies van de baan" en op de andere staat een Franciscus van Assisi omringd door vogels en de tekst "Klimaat van/voor allen"

Op 11 maart voerde Christian Climate Action weer actie tegen de 17,5 miljard euro aan fossiele subsidies. Met tientallen christenen waren we aanwezig om te zingen, bidden en ons lijf in te zetten om de verwoesting van de schepping te stoppen. Wij sluiten ons vaak aan bij acties van Extinction Rebellion en het verheugde ons dat duizenden mensen daar samenkwamen met hetzelfde doel: onze regering te bewegen om direct te stoppen met het financieren van de klimaatverandering. We voelen ons als mens én als christen gewetensbezwaard en genoodzaakt om op deze burgerlijk ongehoorzame wijze in actie te komen. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn geen vage toekomstmuziek, maar eisen nu al dagelijks de levens van mensen, planten en dieren.

We blokkeerden de A12 in Den Haag, op de symbolische plek vlakbij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de tweede kamer. Ook ons spandoek had een symbolische betekenis. Daarop zie je Franciscus van Assisi omringd door vogels. Hij liet ons zien dat het belijden van het christelijk geloof juist in de wereld en in de natuur moet gebeuren en hij vertolkte dat op prachtige wijze in zijn zonnelied: “Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster, moeder aarde, die ons voedt en leidt, en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten.” We moeten zuinig zijn op onze zuster en daarom zullen we op vreedzame wijze blijven strijden voor de schepping, zolang als dat nodig is.

Vrede en alle goeds