Nieuwe kernwapens in Nederland? 6 augustus 2020 – 75 jaar na Hiroshima

Op 6 augustus 2020 protesteerden een aantal CCA’ers op het Beursplein in Amsterdam tegen de komst van nieuwe kernwapens . Twee maanden daarvoor werd een CCA’er veroordeeld voor een ander protest. Hieronder staat haar verhaal.

In juni 2020 verscheen Margriet Bos (1986) voor een Duitse rechter om uit te leggen waarom ze deelnam aan een vreedzame actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. In 2018 betrad ze samen met 18 anderen de militaire basis van B├╝chel in Duitsland, waar Amerikaanse atoombommen liggen. De benodigde grondstoffen en de productie, het testen, onderhoud en de vernieuwing van kernwapens legt een onverantwoorde druk op ecosystemen en al het leven op aarde. Margriet werd veroordeeld tot 30 dagen gevangenisstraf of een geldsom.

Op de volgende pagina vind je haar rede zoals ze die hield voor de rechter. We plaatsen het hier omdat het ook mooi de link tussen haar geloof en actievoeren verwoordt – en omdat het een inspirerend verhaal is. Indien gewenst is het ook beschikbaar in het Duits en Engels.