Bidden-op-Schiphol 3/5/2024 – terugblik

‘Niet om onszelf bidden wij’

Terwijl de vorige keer onze gebeden vooral samengingen met het vliegveldgerumoer, worden ze vandaag ook vergezeld door het gefluit van de kraaien die opvallend om ons heen af en aan vliegen. Ik moet denken aan Lucas 12:24 en aan de vogels bij de heilige Franciscus. Bemoedigende beelden.

Opnieuw zit ik hier vlak buiten de gates op Schiphol, samen met andere christenen. Het einde van de meivakantie nadert dus Christian Climate Action (CCA) heeft weer een “Bidden-op-Schiphol”-viering georganiseerd. Bij het voorstelrondje gaf iedereen uitleg over het meegebrachte voorwerp, bestemd voor de “liturgische tafel” op de vloer voor ons.

Na een stilte en het zingen van het TaizĂ©lied “Oh Lord, Hear My Prayer”, lazen we een kyriegebed. ‘Niet om onszelf bidden wij’, maar ‘om de ongekende, ongetelde slachtoffers van het woeden der machten… (…) om de kinderen op de vlucht’ en ‘verloren geraakt… (…) om wie lijden, onder droogte, ondergaan in de vloed… (…) om wie leven zonder middelen van bestaan, vluchten voor de armoede, om weer opgejaagd worden en geen huis vinden…’ Wat is er een Onrecht in deze wereld! En wat is de mens daar veelal schuldig aan. Ook als het gaat om natuurrampen. Wat gaan wij hier slecht met onze rijkdom en middelen om. Dat is de reden waarom wij telkens, rondom een vakantie, hier bidden ergens bij de gates op Schiphol. Er gaan zoveel dingen scheef en de impact van de luchtvaart is zo groot met die vele vliegreizen en -vakanties (soms meerdere keren per jaar). We willen zoveel hebben, doen, bereiken en meemaken, maar oh, wat is de prijs voor de Schepping ontzettend hoog.

‘Heb de gerechtigheid lief, heersers van de aarde, begint Wijsheid 1:1-7, het Bijbelgedeelte dat is uitgekozen en dat we gezamenlijk lezen. ‘Als Gods heilige geest onderwijst ze (de wijsheid, red.) mensen.’ (v.5) ‘De wijsheid is een geest die mensen lief heeft.'(v.6) En ‘geest van de Heer vervuld immers de hele wereld (…).’ (v.7) En dus bidden wij hier samen heel dwaas voor Gerechtigheid, Wijsheid en Liefde voor de medewerkers en bestuurders van Schiphol, voor de politici en voor de reizigers en vakantiegangers. ‘Zo bidden wij.’ ‘Schepper God, hoor ons gebed.’

Na een uur is de viering voorbij en is het tijd voor ontspanning met thee en overheerlijke (vegan) boterkoek. De twee stenen die ik heb meegenomen (symbool voor het buiten-de-tijd-staan, levenloosheid en de hardheid van onze harten om te willen veranderen) stop ik weer in mijn rugzak. We nemen afscheid en ik loop met een mede-klimaatjes naar de trein. De vogels zijn weer gevlogen. Misschien bidden ze de volgende keer weer met ons mee. Jij ook?

Verbonden in Christus,
Joanne

NB. De volgende “Bidden-op-Schiphol”-data zijn al bekend, dus schrijf ze op: zaterdag 13 juli, vrijdag 25 oktober en zaterdag 21 december van 13.00 tot 14.00 uur.