Christian Climate Action voert actie bij verkiezingsdebat ND voor beter christelijk klimaatbeleid

Donderdag 16 november 2023 voerde Christian Climate Action actie bij het verkiezingsdebat van het ND. We stonden in de lobby met spandoeken met ‘Heel Mijn schepping’ en ‘Na ons geen zondvloed’, foto’s van klimaatcatastrofes en verbeterpunten voor de partijen.

Lees verder onder de foto’s

De huidige klimaatplannen zijn niet voldoende om het Europese doel van 55% minder CO2-uitstoot in 2030 te halen1, en ook met een nieuwe regering is het maar zeer de vraag of we daar gaan komen. Volgens Christian Climate Action hebben juist de christelijke politieke partijen een opdracht om tot goed klimaatbeleid te komen, omdat we van God de opdracht hebben gekregen goed voor Zijn schepping te zorgen. Maar in geen van de campagnes is het een speerpunt, het gaat er zelfs zelden over.

“We staan juist hier vanavond, omdat we geloven dat God van ons vraagt om zorg te dragen voor zijn schepping, en we zien dat deze drie partijen dat niet voldoende willen doen. Het verbaast ons dat het zelden gaat over de klimaat- en biodiversiteitscrisis, terwijl dat in onze ogen een speerpunt zou moeten zijn.”, aldus woordvoerder Puk van Noort

Luister hier een interview met Puk over de actie op Groot Nieuws Radio

Daarom heeft Christian Climate Action voor alledrie de partijen verbeterpunten gezocht in hun verkiezingsprogramma’s. Ze willen zo de partijen oproepen om meer oog te hebben voor goed zorgen voor Gods schepping, voor klimaatrechtvaardigheid. Zo zou de SGP voor 500 Miljoen euro op klimaat willen bezuinigen terwijl juist meer investering nodig is. Voor het CDA geldt dat die partij geen recht doet aan het klimaat en vermindering van uitstoot, en het stoppen van de fossiele industrie en de CU heeft in haar klimaatplannen geen oog voor klimaatrechtvaardigheid door in te zetten op neokoloniale projecten als zonnevelden in Afrika.

Toen het debat begon, zijn een aantal van de actievoerders naar binnen gegaan om het debat te volgen, in de hoop dat partijen hun protest ter harte nemen en hun christelijke roots eer aan doen door het rentmeesterschap over de schepping serieus te nemen en dit een speerpunt te maken in de rest van hun campagne en straks in de uitvoering van hun werk in de kamer en mogelijk het kabinet.

1 https://www.nrc.nl/…/climate-action-network-huidige…, https://www.nu.nl/…/nog-te-veel-beren-op-de-weg… en https://www.nu.nl/…/klimaatdoelen-parijs-blijven-ver…